Ervaringsverhaal van Sylvia Verhage, Joost de Baaij, Gabriëlla de Boer en Sandra de Bruijn, over ESMO Parijs 2022, inclusief links naar podcasts over ESMO

De missie van verpleegkundig specialisten (VS) Joost de Baaij: uro-oncologie CWZ; Gabriëlla de Boer: gynaecologie-oncologie Haaglanden MC; Sandra de Bruijn: gastro-enterologie-oncologie Reinier de Graaf gasthuis en Sylvia Verhage: mamma-oncologie Jeroen Bosch Ziekenhuis was helder:

namens het netwerk VSO de highlights van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in de behandeling van desbetreffende tumorsoort terugkoppelen in een podcast. Dus door en voor verpleegkundig specialisten werkzaam in de oncologie.

Een nieuw en inspirerend project met als doel dat je als VS op de hoogte bent wat de nieuwe ontwikkelingen zijn op jouw vakgebied. Vragen zoals: zijn de resultaten van de studies representatief en wat betekent dat dan voor de dagelijkse praktijk? Voor de patiënt? En dit terug te koppelen aan je collega’s in het land.

De dag voor het congres aan boord in Rotterdam van de TGV naar Parijs. Tijd om kennis te maken met elkaar en onze plannen doorspreken. We hadden een deadline: vrijdag inschrijven congres, plattegrond bestuderen, sessies uitzoeken en drie dagen later meteen de podcast opnemen. In de avond weer richting Nederland en de volgende dag gewoon weer spreekuur. Plan was dat we elkaar gingen interviewen, dus twee koppels.

De eerste indruk van het congres was overweldigend: 28.00 deelnemers………… die allemaal hun weg zochten in en groot congrescentrum met veel zalen, wij hebben dagelijks onze stappen wel gemaakt. Het nieuwe concept ‘ESMO-green’ is ingevoerd: geen congrestas, geen papier maar een congresapp, bloemen en planten gemaakt van verantwoord karton. Goede zaak volgens ons.

Vier dagen lang hebben we geluisterd naar presentaties, zorgden we dat we op de eerste rij zaten, foto’s gemaakt van eindresultaten en adviezen en renden we van de ene naar de andere zaal. Tussendoor posters bezoeken, netwerken met bestuur V&VN Oncologie en collega’s uit het land.

In de avond bezochten we mini-symposia. Kortom een vol programma. Na elke dag de highlights invoeren op de IPAD.

En aan bovenstaand voldoen was nog niet zo makkelijk.

Het denkwerk begon in de avond: wat is nu eigenlijk nieuw en leuk om te vertellen? We bemerkten dat we niet gewend waren om in een hoog tempo naar al die studies te luisteren en laat staan de resultaten te interpreteren en er zelf wat van vinden. Gelukkig waren onze eigen oncologen ook ter plaatste om raad en advies te vragen.

Het was ondanks een vol programma een leerzaam traject voor je eigen ontwikkeling van je beroep. Daarnaast zinvol en leuk. Genoten van de Franse eettentjes, maar helaas geen tijd gehad om de stad Parijs te bezoeken: ja…. vanuit de metro de Eiffeltoren gezien 😉.

De piot zit erop en we hebben ons best gedaan, maar het kan altijd beter………

We zijn nog steeds enthousiast en gaan het project evalueren, weten nu al wat de verbeterpunten zijn en vinden dat er jaarlijks weer vier VS naar de ESMO moeten gaan.

De podcasts zijn te beluisteren via de website van het netwerk VSO: https://netwerkvso.nl/.

                  

 

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)