Enter Title

Verslag Symposium "Future Nursing Event"

Vrijdag 8 mei jl was het dan eindelijk zover: het eerste symposium "Future Nursing Event" in Utrecht. Op deze dag konden studenten en starters verpleegkunde tijdens de lezingen en workshops hun kennis vergroten over de veranderingen van het zorglandschap en contact leggen met de professionals uit het beroepsveld. Onder andere rondom de Bachelor of Nursing 2020. 

Daarnaast bood het symposium ook nog veel andere leuke mogelijkheden voor de jonge verpleegkundigen om zich te verder te ontwikkelen en oriënteren in het beroepenveld. Zo werd er bijvoorbeeld een workshop klinisch redeneren aangeboden, werden de student betrokken bij het maken van nieuwe zorg- apps en waren er organisaties aanwezig op het gebied van werken en stage in het buitenland. Ook kwam Actiz de jongeren te inspireren om te gaan werken in de ouderenzorg en kregen de deelnemers van Tempo Team sollicitatietips en konden ze hun CV laten checken. Tot slot zijn waren er veel leuke en informatieve stands aanwezig op het gebied van bijvoorbeeld specialisaties en vervolgopleidingen.  

Met het organiseren van zo’n dag wordt er ook bij studenten verpleegkunde bewustwording gecreëerd over de mogelijkheden die de zorg en het beroep van verpleegkundige reeds biedt. Veel studenten gebruikten het symposium om extra punten te behalen in het kader van hun studie. Er werd ook aangegeven dat ze vanuit hun stage hiervoor een dag mochten opnemen. 

Het werd een geslaagde dag. Zowel de reacties van de deelnemers als de sprekers waren enthousiast. De studenten vonden het erg leuk en inspirerend om op deze manier met het beroepsveld in contact te komen. Studenten wilden zich vooral verdiepen in de ontwikkelingen in de zorg, oriënteren op de toekomst en hun netwerk vergroten. De professionals uit het beroepsveld werden op hun beurt weer geïnspireerd door de studenten die een interactieve bijdrage konden leveren voor alle ontwikkelingen in de zorg. Kortom een zeer geslaagd event wat zeker voor herhaling vatbaar is!

Marieke de Groot, Voorzitter V&VN Studenten en starters: “Als studenten zijnde merkten wij dat wij zelf en onze omgeving behoefte hadden aan verdieping en contacten met professionals die we niet binnen de opleiding konden vinden. Door de grote opkomst, er waren 90 studenten aanwezig, is gebleken dat meer studenten hier ook zo over denken. Daarnaast bleek ook dat in het beroepsveld veel enthousiasme was om in contact te komen met studenten om zo samenwerking in het verbeteren van de zorg te bevorderen.”  

Sabine Uitslag, verpleegkundige en oud Tweede Kamerlid, opende de dag met een inspirerende lezing. "Verpleegkundig Leiderschap; niet voor bange mensen!" luidde haar devies om de jonge verpleegkundige aan te moedigen kritisch te blijven. “Blijf staan voor je vak. Zet de patiënt centraal en durf hier voor te staan. Spreek je collega’s aan op wat jij ziet, als jong professional.”

Helma Zijlstra, Directeur V&VN, nam de deelnemers mee in de wereld van beleid maken. Hoe bevlogen en vol passie je soms ook kan zijn. In contact met de politiek kom je er al gauw achter dat het toch drie kwart van de tijd gaat over geld. Want is de zorg nog wel betaalbaar? Hoe is het te financieren? En het geld wat we hebben aan welke takken van gezondheidszorg willen we dat uitgeven? Zijlstra schetst de studenten dan ook voor dat naast passie en trots financiële bewustzijn ook onderdeel uit maakt van de zorgprofessie. 

De verslagen van de overige sprekers en workshops zullen we elders op deze site plaatsen.

We willen nogmaals alle deelnemers, sprekers, workshophouders en sponsors hartelijk danken voor de geslaagde dag! 


Lezing Sabine Uitslag

Door: Mieke Bovenschen

“Toen een patiënt mij aansprak als ‘zuster’, wist ik het: Ik word verpleegkundige” 

Sabine Uitslag mocht het eerste Future Nurse Event, wat 8 mei gehouden werd op de Hogeschool van Utrecht door V&VNStudenten en Starters, aftrappen. Van schoonmaakster tot diva die staat voor professie. Als het aan Sabine Uitslag ligt dan staan wij verpleegkundigen voor onze professie. Als we Sabine als sprankelend voorbeeld nemen betekent dit: haar opsteken, kort rokje en rechtop op hoge pumps  Nederland gaan vertellen waar we voor staan. Als we dan onze charme in de strijd gooien, zoals Sabine dat doet, dan kan Nederland in 2020 niet meer om ons heen.  Zusters verenigd u! 

“Proud to be a Nurse!”, start Uitslag haar korte speech aan het begin van de eerste Future Nurse Event, dat V&VN Studenten en Starters organiseerde voor hun doelgroep. Sabine Uitslag mocht als inspirerende spreker het Future Nurse Event vrijdag 8mei om half tien aftrappen. Uitslag, bekend als oud-politica voor het CDA en deelnemer aan The Voice, is begonnen als verpleegkundige. Ze werd geïnspireerd door een patiënt in het Almelose ziekenhuis die ‘zuster’ naar haar riep terwijl zij de draaideur aan het poetsen was onder de functienaam schoonmaakster. “Toen wist ik het, ik word zuster!” zegt Uitslag. Zo simpel kan bevlogenheid zijn. Je wordt zuster genoemd, en dan heb je het. Zoveel jaar later word je gevraagd om je passie en trots door te geven aan de volgende generatie.

Deze passie en trots weet Uitslag in de tien minuten die ze heeft over te brengen op haar publiek door te schetsen waar we voor moeten gaan. Een ja-knikkend publiek is het gevolg. We willen staan voor patiëntenzorg, het publiek wat hier luistert naar haar woorden is de toekomst voor verplegend Nederland. Of nursing- Nederland, want we willen natuurlijk wel hot- and- happening zijn en daar hoort wat Engels bij. Uitslag wist het publiek te raken door hen mee te nemen in herkenbare gevoelens die je als student kunt meemaken. Je wit staan voor je professie, vol met idealisme van de opleiding en bewustvan waar je voor gekozen hebt loop je op je stageplek tegen een muur van weerstand en vastgeroeste teams. Iemand met ‘zo doen we het toch al tien jaar’ mentaliteit bepaalt of je een voldoende of niet haalt, dan krab je jezelf wel even drie keer achter je oren. Hoe blijf ik staan met mijn professie en haal ik mijn voldoende? Het is een wik-en-weeg kwestie die je als student regelmatig in beslag neemt. 

Maar zoals Uitslag het noemt, blijf staan voor je vak. Zet de patiënt centraal en durf hier voor te staan. Spreek je collega’s aan op wat jij ziet, als jong professional. En om dan naast wat Engels nog wat Vlaams over te nemen van Uitslag: “Verpleegkundigen wees fier op uw vak!” Met deze bemoedigende woorden gaan de 90 deelnemers aan het Future Nurse Event van start op deze afwisselende dag. 

 

Lezing Helma Zijlstra

Door: Mieke Bovenschen


Passie&Trots: V&VN als steun voor professie

Helma Zijlstra sprak op 8 mei de studenten toe in de aula van de Hogeschool van Utrecht. Al gaat ze zelf in september met pensioen, de generatie die straks wellicht voor haar moet zorgen als ze dat nodig heeft, heeft zich verzamelt in de collegezaal. 

Zijlstra neemt de luisteraars mee in de wereld van beleid maken. Hoe bevlogen en vol passie je soms ook kan zijn. In contact met de politiek kom je er al gauw achter dat het toch drie kwart van de tijd gaat over geld. Want is de zorg nog wel betaalbaar?Hoe is het te financieren? En het geld wat we hebben aan welke takken van gezondheidszorg willen we dat uitgeven? 

Zijlstra schetst de studenten dan ook voor dat naast passie en trots financiële bewustzijn ook onderdeel uit maakt van de zorgprofessie. Want geld is vaak geen drijfveer om verpleegkundigen te worden. De meeste verpleegkundigen zijn dit vanwege hun liefde voor de medemens, je willen inzetten voor je medemens en iets voor hen kunnen betekenen. Niet om de zorg betaalbaar te houden, maar dit wordt juist steeds belangrijker. Maar mocht je als verpleegkundige hier nu geen behoefte aan hebben om je hier druk over te maken dan weet je dat V&VN je stem is in je vak. Soms kan je daar dan even naar kijken, naar die ruim 63.000 leden. Zij zijn allen lid van de beroepsvereniging. Samen staan we ergens voor. Samen sta je sterk. Sta voor je vak. 

 

Workshop Tempo Team

Door: Mieke Bovenschen


Presentatie is het codewoord: Get the job! 

Een baan krijgen is niet meer zo van zelfsprekend, het is een job apart om aan de bak te komen. Om de studenten aan te moedigen hield Tempo Team Utrecht op het Future Nurse Event een workshop hoe verkoop ik mijzelf. En dan hebben we het niet alleen over het schrijven van een brief of het opstellen van een goed Curriculum Vitae. 

Kylie Kuipers en Joep Elbertsen, medewerkers van Tempo Team Utrecht,  benadrukken dat presentatie het codewoord is. Presentatie op LinkedIn, op Facebook en Twitter, maar ook nog de opbouw van het oude vertrouwde C.V. en de (handgeschreven) brief. Al is de kans dat de laatste door de ontvanger gelezen wordt zeer klein. Je wordt toch gauw door je potentiële werkgever gegoogled op mogelijke geschiktheid. En als je een half uur voor je afspraak al binnenkomt voor het gesprek, dan geef je de secretaresse dertig minuten de tijd jou te observeren in hoe jij die ijzige minuten doorkomt voor je opgehaald wordt voor je sollicitatiegesprek. Kom dus op tijd, maar zeker niet te vroeg.  

Wees je daarnaast bewust van je netwerk. Is er iemand die jouw kruiwagen kan zijn? Zet hem in. Het gaat om de presentatie. Kan iemand een goed woordje voor je doen, zie dat niet als arrogant maar als slim. De eerste tien punten zijn binnen. En als je dan geen kruiwagen hebt, zorg dat je C.V. bewust is opgesteld. Doet alles er toe wat er op staat? Is het belangrijk dat je hobby is dat je vaak op vakantie gaat? Wat zegt dit over jou en wil je dat gepresenteerd hebben of kan je dit maar beter even achterwegen laten? 

Is alles gelukt? Is je C.V. maximaal 2 A4 met de benodigde werkervaring, opleidingen, profielschets en optionele hobby’s, reiservaringen en nevenactiviteiten? Check dan eens je Facebook. Op vakantie gaan met je vrienden daar ben je niet uniek in, maar wellicht werkt die foto van jou en je matties al bierdrinkend onder een palmboom niet heel aantrekkelijk voor je nieuwe leidinggevende. Wees je bewust van je privacy-instellingen en wat anderen hiervan zien en vooral:  wat zij hieruit voor conclusies kunnen trekken. 

De plek waar je solliciteert kan ook nog bijdragen aan je slagingskans. Ben je flexibel en niet gebonden aan een bepaalde plaats? Dan raad Tempo Team je aan vooral in de stedelijke gebieden van Amsterdam Rijnmond, Haaglanden en Utrecht te solliciteren. Daar liggen de banen toch beduidend meer voor het oprapen dan in (Zuid-)Limburg. Voor de uithoeken in het noorden is de stemming op het moment gunstiger, met name voor de pas afgestudeerde Hbo-V ‘er. De tendens laat zien dat hier banen beschikbaar zijn. 

En als je nog graag een tip wilt. Mooi lettertype heeft dit stukje hè? Past precies binnen deze website. Fantastisch, vind je niet? Het zorgt er onbewust voor dat je mijn geschreven tekst een stuk betrouwbaarder vindt dan wanneer dit in comic sans had gestaan. Dus wat ga jij doen?  Kopieer eens het lettertype van de organisatie waarbij je solliciteert, onbewust kan dit de lezer manipuleren en er voor zorgen dat jouw sollicitatie betrouwbaar overkomt op de lezer. Je kan maar voorzien zijn van wat handige trucjes om als bevlogen professional aan de slag te gaan! 

 

Workshop HBO-Verpleegkundige in de Ouderenzorg

Door: Mieke Bovenschen


De HBO ‘er als schakel in de wijk

Rilana di Bartolomeo werkt als jong professional in de wijk. Een voorbeeld van de nieuwe wijkverpleegster. Vol enthousiasme werkt ze als ambassadeur voor de nieuw gestarte campagne HBO-V in de ouderenzorg: daar zit meer achter.

Kern van de zaak? Nee, ik ben tijdens mijn opleiding tot hbo-v verpleegkundige niet goed voorbereid op mijn werk in de thuiszorg. Multidisciplinair samenwerken, zelfstandig zijn, initiatief nemen, snel schakelen, laagdrempelig zijn en contact maken met de
patiënt achter de voordeur zijn de kerntaken van de verpleegkundige in de wijk.

Daarbij staat presentatie centraal. Jezelf als professional kunnen presenteren en zelfinzicht hebben. Hoe kom ik over op cliënten? Hoe kom ik bij hen binnen? Dit vraagt een andere tactiek dan weten hoe je een katheter inbrengt. Dat blijkt dan opeens maar een trucje.

In de wijk werken vraagt communicatieve vaardigheden op een hoog niveau. Communiceren met iemand met Alzheimer vraagt een andere tactiek dan wanneer je met de gemeente om tafel moet als het gaat om de bezuinigingen in de zorg. Omgaan met emoties van cliënten en hun mantelzorgers vraagt weer een andere benadering van jou als wijkverpleegkundige. Daarnaast ben jij het gezicht in de wijk. De schakel tussen iedereen die rondom de cliënt staat en je bent de regisseur. Hoe houdt
iemand regie over zijn eigen leven? Een client is snel geneigd veel bezig te zijn met ziek zijn of oud zijn, als verpleegkundige in de wijk heb je de uitdaging de gezonde kant van iemand naar boven te halen. Jezelf hierbij weten te presenteren en de juiste invalshoeken kiezen zijn speerpunten.

En zo werd de wijkverpleging nog niet eerder geschetst. Dat was toch iets als steunkousen aantrekken bij tante Truus en dan eens koffie drinken bij Ome Jan om te kijken of hij zijn medicijnen wel heeft ingenomen? De wijkverpleegkundige heeft regie en eigen verantwoordelijkheid. Zit in een kern van mensen in een stad, dorp of wijk en heeft hierin duidelijk een eigen rol. Communiceren op hoger niveau is dan ook iets wat echt gevraagd wordt van de hbo-verpleegkundige. Dus wie durft het aan? 

Lezing Innovatie in de zorg

Het middagprogramma werd geopend door Thijs van Houwelingen van het Lectoraat Vraaggestuurde Zorg en docent aan de Hogeschool Utrecht. Thijs zorgde voor een interactieve lezing door de aanwezigen kennis te laten maken met enkele mogelijkheden die de technologie in de zorg kan bieden. Voorbeelden zijn het werken met een tablet, de diverse apps, zelfmetingen en beeldcommunicatie. Die laatste mogelijkheid mochten we deze middag zelf ondervinden. Speciaal voor vandaag belde Thijs in met een verpleegkundige en een cliënt van een thuiszorgorganisatie uit Amersfoort. Alle aanwezigen konden vragen stellen aan het duo. De gestelde vragen gingen met name over de ervaringen van de patiënt en de verpleegkundige. Het werd duidelijk dat het videobellen niet alle fysieke bezoeken zal vervangen, maar juist een aanvulling kan zijn in het contact met de cliënt. 

Lezing EBPin de praktijk

Anke Persoon van het V&VN platform Wetenschap In Praktijk vertelde over Evidence Based Practice in de praktijk, een methode waar alle verpleegkundigen mee te maken krijgen. Je werkt er nu al mee, maar je hebt het misschien niet altijd door. Anke maakte ons bewust van de databank met richtlijnen die je op de site van V&VN kunt vinden (via http://www.venvn.nl/Themas/Richtlijnen-en-protocollen) en hoe je deze kan implementeren op jouw werk. EBP wordt nog wel eens gerelateerd aan het negatieve imago van ‘de lijstjes’ en dat kan op weerstand stuiten bij collega’s en misschien ook bij jezelf. Tijdens deze lezing kregen we tips & tricks om EBP om dit om te buigen en dit alsnog op jouw werkvloer in te voeren.  


Workshop Toepasbare Innovatie, Eilers International 

In één van de interactieve workshops die je kon volgen bonden spelpartners.nl en Eilers International de krachten met de deelnemers van het symposium om te werken aan een nog te ontwikkelen app. Eilers International maakt onder andere kalenders en notitieboekjes, spelpartners.nl is betrokken bij de zorg doordat zij bijvoorbeeld pictogrammen hebben ontwikkeld voor autistische mensen om sociaal gedrag te herkennen en toe te passen. Als (toekomstig) verpleegkundige kom je steeds meer in aanraking met technologie en blijft communicatie ten alle tijden van belang. Deze workshopgevers wilden peilen waar behoefte aan is en hoe de deelnemers over bepaalde zaken dachten. Wat heb je bijvoorbeeld nodig om te communiceren met iemand die jouw taal niet spreekt en hoe wil je je werkuren online registreren? We horen graag wat het uiteindelijke resultaat is! 


Workshop Klinisch redeneren Dr. A.W. Mansoer, The Competence Group 

Onder leiding van arts Ad-Willem Mansoer kregen de deelnemers een introductie op het klinisch redeneren en de bijbehorende systemen (EWS, ALERT, ABCDE). Samen met Ad-Willem werden een aantal casussen uitgewerkt. Je raakte bewust van welke kennis en vaardigheden er nodig zijn voor het goed kunnen klinisch redeneren en welke gegevens je nodig hebt. Daarmee werd maar weer eens aangetoond dat kennis van anatomie, pathologie en fysiologie echt de basis vormt voor je verpleegkundig handelen.

 
Het bestuur van V&VN is erg trots op deze dag en wil alle sprekers, workshopgevers, standhouders, goodiebagpartners, vrijwilligers
en de HU bedanken voor hun hulp. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest!